piektdiena, 2018. gada 26. janvāris

Keiptaunas ūdens, jeb kā dzīvot bez ūdens?

Cik saprotu, arī Latvijas ziņās ir parādījusies informācija, ka Keiptaunā trūkst ūdens - tā ir taisnība.

Uzreiz jāsaka, ka padsmit gadu laikā, kopš man ir radusies saistība ar Keiptaunu, tā nekad nav bijis.

Sākās ar to, ka dārzu laistīt un mašīnu mazgāt drīkstēja tikai noteiktās dienās - sestdien un otrdien. Tagad ir nonācis līdz tam, ka nedrīkst pat nolaist tualetes podā ūdeni un jāmēģina nomazgāties 2l ūdens!
Vannas istabā stāv zem dušas bļoda, jo jāsaglābj arī tie pāris litri ūdens pēc dušas- tos tad var izmantot, lai izmazgāt grīdu un pēctam noskalotu tualetes poda saturu. Līdz 1.februārim vēl drīkst dušā ekskluzīvi mazgāties 2min, pēc tam- Čau! - 2 litri!

Pagaidām man ir izdevies samazināt vienas dušas ūdens patēriņu līdz 3- 4 litriem (bildē) un tas ir tad, kad nemazgāju matus. Varbūt jānoskuj mati? Ietaupītu vairāk ūdeni!


Un, ja Keiptaunas neievēros ierobežojumus, tad sola ūdeni vispār atslēgt- provizoriskais datums- 12.aprīlis. Tad katram būs iespēja noteiktos ūdens izdarīšanas punktos saņemt savu normu 25l dienā uz cilvēku. Man, piemēram, ir grūtības nest 25l, nemaz nerunājot par 100l, jo ģimenē esam 4. Un kā vecāki ļaudis tiks galā. Viens nu ir skaidrs- veikali ir priecīgi (vismaz kāmēr vēl ir ūdens).

Dzīvojot šeit, saproti, ka tas ir nopietni, jo veikalos tantes kliedz uz veikala vadītājiem, ka neesot pasūtījuši pietiekami daudz „dušas bļodu” !

Dzīvosim, redzēsim! (Un lūgsim Dievu, kaut pirms 12.aprīļa uznāktu pamatīgas lietavas.

1 komentārs:

  1. Jums blakus ir okeāns, kāpēc neizmantot okeāna ūdeni?
    https://www.wikihow.com/Desalinate-Water

    AtbildētDzēst