svētdiena, 2020. gada 20. decembris

Bīstamās pludmales straumes

 Bijām ar draudzenēm uzkāpušas Čapmanspīkas smailē un redzējām šādu skatu uz Nordhukas (Long beach) pludmali. Iepreikš nekad tik izteikti neesmu redzējusi tik daudz un tik skaidras bīstamās straumes. 


Katra "kāja" ir straume, kas rauj ūdeni iekšā okeānā. Šādas straumes veidojas, kad viļņi nāk pludmalē paralēli pludmalei. Jūs droši vien visi east staigājuši pa Baltijas jūru un zināt, ka ejot dziļāk jūrā ir tādi kā uzkalniņi, ielejas - vaļņi. Šeit ir līdzīgi, bet, kur viļņi ir spēcīgāki, tie pārrauj šos smilšu vaļņus ūdenim nākot atpakaļ no pludmales un veidojas tādas kā upes.


1. Ūdens ar vilni nāk pāri smilšu valnim

2. Virzās paralēli pludmalei, jo ūdenim vairs nav tāds virzības spēks, lai atplūstu atpakaļ pāri smilšu valnim. 

3. Ūdens atgriežas caur pārrāvumu smilšu valnī. 

4. Zūd ūdens inerce un straume aprimst. 

Kā tādas straumes atpazīt no pludmales? Parasti vietās, kur straume velk okeānā ūdeni nav viļņu! Un mēs bieži domājam, ka tur kur ir mazāki viļņi, ir drošāk, bet izrādās tas ir tieši pretēji. 

Svarīgi zināt, ka šīs straumes mainās visu laiku- kur vienu dienu bija, citu dienu var nebūt, tāpēc iesaku peldēties, tur, kur ir oficiālās peldvietas.

Ja nu tomēr it gadījies iekļūt bīstamā situācijā, vajag palikt cik vien iespējams mierīgam un peldēt nevis pret straumi ( jo tā būs stiprāka pat par labu peldētāju), bet paralēli krastam un tikai tad uz krastu.

Novēlu, lai jums vienmēr izdodas bīstamās vietas atpazīt un izbaudīt pludmali pilnībā. 

Un noslēgumā foto no Čapmanspīkas virsotnes :)



Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru