piektdiena, 2013. gada 16. augusts

Ruth First - latvieši Keiptaunā

Augusts Dienvidāfrikā ir sieviešu mēnesis un šorīt vietējā radio dzirdēju īsu apstāstu par pret-aparteīda cīnītāju Ruth First (Rūta Pirmā? Firsta?) un nolēmu padalīties ar Rūtas biogrāfiju arī šajā saitā:

Ruth First ( 4 May 1925 – 17 August 1982) Žurnāliste un politiķe

Ruth First, šis foto izmantots kā atsauces foto sienas gleznojumam Johannesburgas rajonā Soweto, kā arī pastmarkai (sērijā: Dienvidāfrikas varoņi), kas veidoti, lai godinātu Ruth First piemiņu. 

Rūtas vecāki Julius First (mēbeļu izgatavotājs) un Matilda Levetan (šie ir angliskotie vārdi) ir ebreju imigranti no Latvijas, kas ieradās Dienvidāfrikā 1906. gadā un kļuva par Dienvidāfrikas Komunistiskās partijas dibinātāj-biedriem. Rūta ir dzimusi un augusi Johannesburga, kur arī darbojās Komunistiskajā partijā, kas vienojās kopējā cīņā pret aparteīdu ar Āfrikas Nacionālo Kongresu (ANC), ar mērķi gāzt aparteīda valdību. Arī šodien ANC ir valdošā partija Dienvidāfrikā. 

Rūta bija pirmā savā ģimnenē, kas studēja universitātē, Studiju laikā Rūta aktīvi darbojās studentu padomēs un sanāksmēs, tai skaitā,  blakus Nelsonam Mandela (turpmākais DĀR prezidents un Nobela miera prēmijas laureāts) un Eduard Mondlane (Mozambikas brīvības cīnītājs). 

Rūta un Nelsons Mandela
Pēc universitātes Rūta strādāja Johanesburgas pašvaldībā un vēlāk kļuva par radikālās avīzes "The Guardian" galveno redaktori. "The Gardian" vēlāk tika aizliegts kā pretvalstisks laikraksts. 1949.gadā Rūta apprecējās Joe Slovo - ebreju pret-aparteīda cīnītāju un komunistu. Šodien braucot no lidostas uz Keiptaunas centru ceļa labajā pusē mēs redzam Joe Slovo vārdā nosaukto attīstības kvartālu. 

Rūta ar vīru Joe Slovo un bērniem
Rūta kļuva par aktīvu pret-aparteīda cīnītāju gan žurnālistikā, gan politikā. Rezultātā 1960.gadā Rūta tika iekļauta nevēlamo personu sarakstā un 1963 arestēta. Rūta cietumā pavadīja 117 dienas, balstoties uz tā saucamo 90-dienu aizturēšanas aktu (bez apsūdzības celšanas). Rūta bija pirmā baltā sieviete, kas tika arestēta balstoties uz minēto aktu. 

1964.gadā Rūta devās trimdā vispirms uz Londonu, kur aktīvi darbojās Britu Pret-Aparteīda kustība, 1972. darbojās pētniecībā Mančesteras universitātē un 1973-1978 gadam pasniedza lekcijas Durham universitātē. 1978.gada novembrī  Rūta kļuva par direktori pētniecības apmācības programmai Eduardo Mondlane universiādē Maputo (Mozambikā). Rūta tika noslepkavota 1982.gada 17. augustā, kad viņa atvēra vēstulē atsūtīto bumbu, kas tika sūtīta pēc Dienvidāfruikas policicas pavēles. 


Ja jums ir pieejama papildus informācija par Rūtas vecākiem vai radiniekiem Latvijā, lūdzu dalieties ar šo informāciju:) 

Ritma

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru