piektdiena, 2013. gada 12. aprīlis

Diena 13: Rietumkrasts

Šodien ir plāns ne tikai uz kaut ko paskatīties, bet arī atpūsties saulītē - braucam uz Rietumkrastu (West Coast). Brauciens ir vairāk kā 100km. Pirmā pieturas vieta - izglītojoša- !Khwa ttu. != klikšķis, pamēģini nu izrunāt! !Khwa ttu ir San, jeb bušmeņu izglītības un kultūras centrs. San / bušmeņi ir vieni no Āfrikas pirmiedzīvotājiem, kas apdzīvoja Keiptaunas apkārtni pirms šeit ieradās eiropieši.

Foto no interneta - atzīšos- tādi San apkārt vairs nestaigā:D
San ir slaveni ir savu medību mākslu un spēju izmantot augus gan uzturā, gan medicīnā. Galvenais veids kā san nodrošina medījumu- pēdu dzīšana un spēja skriet lielus gabalus, pat burtiski noskrien antilopes! San kultūrā svarīgi elementi ir dievlūdzējs un elands. Tiek uzskatīts, ka san viedie spēj pieņemt dažādas dzīvnieku formas atrodoties transā. Ļoti interesanta ir arī valoda- pilna klikšķu un svilpienu- tāda, lai zvēri neuztvertu, ka sarunājas cilvēki. Valoda ļoti sarežģīta mūsu- eiropiešu ausij, kas ir viens no iemesliem, kāpēc eiropieši uzskatīja san par "neattīstītiem", jo nespēja ar viņiem komunicēt.

Pēc kultūras centra apmeklējuma devāmies uz Rietumkrasta nacionālo parku, kas slavens ar savu seklo lagūnu, kura ir populāra migrējošo putnu ziemas mītne. Diemžēl putnu barus mums neizdevās ieraudzīt, jo bioloģiski svarīgās teritorijas nav atvērtas publikai- lai putniņi var uzbaroties garajam lidojumam. 

Taču mēs redzējām un aptaustījām Atlantijas aukstos ūdeņus - daži pat dabūja tos izbaudīt vairāk nekā būtu gribējies - okeāna vilnis pacentās :D. Apskatījuši dullo okeānu, devāmies uz mierīgākiem ūdeņiem- lagūnu. Pa ceļam mums paveicās un redzējām ēlandu baru pavisam tuvu ceļam! 
Atlantijas okeāns West Coast nacionalaja parka
Lagūnā ūdens par grādiem 10 siltāks nekā okeānā, jo saulīte paspēj sasildīt. Smiltiņa pludmalē balta- kā radīta sauļošanās procedūrai:). Ar peldēšanos gan gāja visādi - bija jābrien, jābrien, jābrien..... jābrien un jābrien, lai tiktu līdz peldēšanai piemērotam dziļumam:) Tāda nu lagūnas daba!

Langebaan lagūna
Skats uz lagūnu pa gabalu
Pēc izgulēšanās smalkajās smiltiņās atgriezāmies "pārblīvētajā" Keiptaunā:)

R.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru