pirmdiena, 2013. gada 15. aprīlis

Diena 14: District 6, Langa un Kirstenbosch botāniskais dārzs

Līdz šim mēs esam redzējuši jau daudz skaistu vietu un jauku lietu, šodien nedaudz pieskārsimies arī "medaļas otrai pusei" - aparteīdam (1948-1994) un ieskatīsamies vienā no pilsētas nabadzīgajiem rajoniem. 

Dienu aizsākam ar vizīti District 6 muzejā. Sestais apgabals ir rajons, kas aparteīda politikas ietvaros tika rezervēts lietošani tikai un vienīgi baltās ādas krāsas pārstāvjiem. Bet tā kā šeit vēsturiski uzturējās vairāk tumšādaino un krāsaino - rajons tika nolīdzināts burtiski "līdz ar zemi", atstājot vienīgi ielas segumu un dievnamus. Vēl šodien sestais apgabals lielākoties ir neapbūvēta teritorija gandrīz pašā pilsētas centrā. 

Daļa no sestā apgabala iedzīvotājiem tika pārvietoti uz Langas piepilsētu- township. Taču galveno daļu Langas iedzīvotājus vēsturiski sastāda imigrējušo strādnieku ģimenes. Aparteīda laikā šeit tika sabūvētas sava veida kopmītnes, kur uzturēties strādniekiem bez ģimenēm, kuriem tikai izsniegtas darba atļaujas uz gadu. Aparteīdam sabrūkot, iebrauca arī sievas un bērni. Strādnieki galvenokārt bija isiXosa cilts pārstāvji un ieveda Keiptaunā savu kultūru. 

Katrs mēģina nopelnīt iztiku kā nu var.
Langas bērni un fonā delikatese- aitas galvas.
Ieskats piepilsētā izraisa zināmu šoku par to, kā vienas pilsētas ietvaros var dzīve būt tik nevienlīdzīga! Daži no mūsu grupas atteicās no ekskursijas pa pašu piepilsētu, kur iegriezāmies dažās mājvietās un nogaršojām vietējo alu. 

Jāatzīst, ka man pilnībā pietiek ar pāris stundu pastaigu pa piepilsētu, lai sajustos nespēcīgs un vainīgs par to, ka man ir vairāk... tāpēc mēs īpaši nekavējāmies un, lai atbrīvotos no nospiedošās sajūtas, devāmies uz Kirstenbošas botānisko dārzu. 

Kirstenbošas nacionālais botāniskais dārzs ir pirmais dārzs pasaulē, kas veltīts vietējās (Dienvidāfrikas) floras saglabāšanai un šogad svin savu 100 dzimšanas dienu! Dārza teritorija aizņem 528 hektārus no Galda kalna austrumu nogāzes, taču kultivētais dārzs ir 36 hektāru apmērā- arī ar to pietiek:)

Kirstenbošas botāniskais dārzs, foto no personīgā arhīva.

Kirstenbošas botāniskais dārzs. 
Dārza izstaigāšanai vēlams atvēlēt pāris stundas. Un tiem, kam dārzniecība interesē īpaši, iesaku atvēlēt dārzam vēl vairāk laika. Dārzā ir apskatāmi ne tikai augi, bet atrodams arī fantastisks restorāns (Moyo), kafejnīca, mākslas galerija, grāmatnīca, labs suvenīru veikals un daudz pozitīvu cilvēku:) Tā mēs noslēdzām dienu uz pozitīvas nots:)

R

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru